Makanan yang sesuai untuk anak yang mempunyai intoleransi laktosa

Makanan yang sesuai untuk anak yang mempunyai intoleransi laktosa

Makanan yang sesuai untuk anak yang mempunyai intoleransi laktosa

[ Makanan yang sesuai untuk anak yang mempunyai intoleransi laktosa ]
.
Jika bayi anda mengalami intoleransi laktosa, ini bermakna dia sukar untuk mencernakan laktosa. Intoleransi laktosa adalah jarang berlaku pada bayi dan sekiranya ia berlaku, ini biasanya sementara sahaja. Intoleransi laktosa lebih biasa berlaku pada kanak-kanak yang lebih besar atau remaja apabila badan mereka berhenti menghasilkan enzim laktase yang diperlukan untuk menguraikan laktosa iaitu gula dalam susu.
.
Jika bayi anda mengalami intoleransi laktosa, ini mungkin kerana lapisan ususnya rosak. Ini biasanya berlaku selepas dia menghidap gastroenteritis, terutamanya apabila ia disebabkan oleh jangkitan virus. Anda mungkin nampak bayi anda kelihatan tidak selesa dan perutnya kembung atau berkeriuk serta najisnya cair.
.
Jika intoleransi laktosa disebabkan oleh gastroenteritis, dengan nutirisi yang betul ia akan hilang sendiri dalam masa dua hingga empat minggu.
.
Jika bayi anda menyusu badan, adalah bagus ianya diteruskan. Susu ibu bukan sahaja makanan yang terbaik bagi bayi, tetapi ia juga membantu menyembuhkan usus bayi. Jika bayi anda minum susu formula, doktor anda mungkin menasihatkan supaya menukar susunya kepada formula bebas laktosa atau susu berasaskan soya selama kira-kira dua minggu sehingga ketaktoleransi laktosanya hilang.
.
Jika anda sudahpun memberi bayi anda makanan pejal, anda boleh kurangkan pengambilan makanan tenusu (tetapi tidak susu badan) untuk sementara. Mereka yang mengalami ketaktoleransi laktosa boleh mengambil sedikit makanan tenusu jika dicampur dengan makanan lain.
.
Jika anak anda lebih besar dan ujian telah menunjukkan bahawa dia mengalami intoleransi laktosa, maka anda mungkin boleh membuat perubahan seperti berikut:
🌼Mengurangkan jumlah makanan berasaskan tenusu dan digabungkan dengan makanan bukan tenusu.
🌼Tidak memberinya susu dalam gelas besar, sebaliknya berikan dia sedikit susu semasa waktu makan untuk membantu pencernaan.
🌼Memilih makanan dengan jumlah laktosa yang rendah seperti susu masam, paneer (makanan India) dan keju keras, kerana makanan ini dapat ditahan dengan lebih mudah.
🌼Menggantikan susu dengan susu soya, susu badam, susu beras atau jus buah-buahan yang diperkaya.
🌼Menggantikan produk tenusu dengan sayur-sayuran hijau, tauhu, brokoli, kekacang, kacang soya dan produk soya serta buah-buahan kering.
.
Sebelum anda membuat sebarang perubahan terhadap diet anak anda, mintalah nasihat pakar pemakanan ataupun doktor terlebih dahulu. Mereka dapat membantu anda membuat perancangan dengan lebih baik.
Kredit: babycenter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Hi, Boleh Kami bantu?
Powered by

Enter your keyword