Punca dan Kaedah Untuk Bayi Berak

Punca dan Kaedah Untuk Bayi Berak

Punca dan Kaedah Untuk Bayi Berak

[Bayi Tidak Berak: Apakah Puncanya Dan Kaedah Mak Ayah Boleh Cuba]
Apakah punca bayi tidak membuang air besar?
Jika bayi anda mempunyai semua keadaan yang kami nyatakan di atas, sila bawa bayi anda ke klinik dengan segera untuk mendapatkan pemeriksaan. Namun, jika semuanya nampak normal dan tiada apa yang mencurigakan, anda boleh menarik nafas lega. Kadangkala, bayi tidak membuang air besar bukannya kerana ada yang tidak kena pada dirinya, namun ia adalah normal. Di antara punca bayi tidak membuang air besar ialah:
-Usus dan kantung najis bayi anda sudah semakin matang
Semasa baru dilahirkan ke dunia, anggota tubuh badan dan organ bayi anda adalah berada dalam keadaan yang tidak matang. Hari demi hari, kesemua anggota badan dan organ bayi anda akan menjadi semakin matang termasuk usus dan kantung najis.
Jika selama ini bayi anda membuang air besar sebanyak berkali-kali dalam sehari kerana ketidak matangan organ tersebut, kini apabila ia telah matang, bayi anda tidak akan membuang air besar dengan kerap lagi. Oleh itu, anda tak perlu risau jika bayi anda tidak membuang air besar sekerap dahulu.
-Bayi anda membesar dan berkembang dengan pesat
Semasa bayi anda berusia sebulan dan ke atas, ini adalah fasa di mana bayi anda akan membesar dan berkembang dengan sangat pesat dan laju. Dalam fasa ini, usus dan sistem pencernaan bayi anda akan menyerap semua nutrien dari susu yang masuk ke dalam badan bayi anda.
.
Apabila nutrien diserap secara optimum, ini bermakna tak banyak sisa yang tertinggal lalu menyebabkan tiada apa yang perlu dibuang dalam bentuk najis dari badan bayi anda.
Apa yang mak ayah perlu buat jika bayi tidak membuang air besar selama banyak hari?
Anda boleh melakukan urutan untuk menggalakkan pergerakan usus bayi anda. Caranya ialah urut perut bayi anda secara perlahan-lahan dari arah atas ke bawah iaitu dari dada membawa ke pusat.
Anda juga boleh mengurut perut bayi anda dalam keadaan membulat atau pusingan. Anda boleh sapukan minyak panas terlebih dahulu supaya kulit bayi anda menjadi licin dan memudahkan proses urutan.
Kredit : bidadari.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Hi, Boleh Kami bantu?
Powered by

Enter your keyword